Poziv na Javnu tribinu povodom Međunarodnog dana starijih osoba – Savjet za umirovljenike i starije osobe KKŽ

Županijski savjet za umirovljenike i osobe starije životne dobi koprivničko-križevačke županije, povodom međunarodnog dana starijih osoba 1. listopada 2022. godine, organizira Javnu edukativnu tribinu za umirovljenike i osobe starije životne dobi na temu:

Reforma obiteljskih mirovina, s osvrtom na paket mjera Vlade RH

– Na Međunarodni dan starijih osoba prisjećamo se cjelokupnog doprinosa starijih u izgradnji suvremenog društva, a njihovo znanje i iskustvo dragocjeni su izvori znanja i mudrosti. Dragi umirovljenici, u ime Županijskog Savjeta za umirovljenike i osobe starije životne dobi, svima Vama našoj vrijednoj generaciji diljem naše lijepe Koprivničko-križevačke županije, čestitam Međunarodni dan starijih osoba 1. listopada 2022. koji se prvi put obilježio 1. listopada 1991. godine odlukom Ujedinjenih naroda 14. prosinca 1990., s ciljem da se naglasi važnost starijih osoba kao najvažnijeg elementa svakog društva, tj. da se potakne djelovanje društva u korist starijih osoba, donošenje odluka koje će osigurati bolji standard i kvalitetu života starijih osoba, pružanja podrške u ostvarivanju svih njihovih prava iz sustava pravne, zdravstvene i socijalne zaštite te očuvanja njihovih životnih tradicija i običaja.

Obilježavanjem dana posvećenih starijim osobama, ali i tijekom cijele godine, važno je podići svijest u javnosti o izazovima i problemima s kojima se stariji ljudi svakodnevno susreću, kako bismo smanjili njihovu marginaliziranost i izoliranost te donijeli adekvatne mjere protiv njihova zapostavljanja i siromaštva. Prigoda je to da progovorimo o našim sugrađanima, koji čine sve veći postotak stanovništva, a čiji su socijalni položaj i životne prilike često vrlo teški.

Svjesni činjenice da živimo u teškim vremenima ekonomske, gospodarske, zdravstvene i socijalne krize, koje je prouzročila pandemija bolesti Covid 19, te agresijom i nametnutim ratom Rusije na Ukrajinu, kada troškovi života, cijene hrane, energenata (nafte, plina) lete u nebo, a inflacija od 12,3%, još više otežava i onako tešku situaciju, kojom se naši umirovljenici susreću tijekom cijele godine. Slabo zdravlje, visoke godine, zapostavljenost, siromaštvo, male mirovine i ovisnost o drugima izvan obitelji u zadovoljavanju primarnih potreba, pogoršava i onako težak život najranjivije skupine naših umirovljenika.

Upravo na tragu ovakvih razmišljanja, poduzeli smo velike napore i sve svoje aktivnosti usmjerili na provođenje  mjera u cilju poboljšanja života naših umirovljenika uz veliku podršku Koprivničko – Križevačke županije, čime želimo vratiti našim umirovljenicima:

  • Izgubljeno dostojanstvo
  • Materijalno-socijalnu sigurnost
  • Poštovanje i uključenost u društvene tokove
  • Primjereno blagostanje u okvirima materijalnih mogućnosti društva

Sve to je prepoznala i Izvršna vlast Koprivničko-križevačke županije koja uz vrlo dobru i organiziranu zdravstvenu i socijalnu skrb, gerontološku skrb, pomoć u kući prihvatila je i dio nadgradnje (financijska pomoć Udrugama umirovljenika, subvencioniranje dijela troškova umirovljenika-korisnika  u Domovima koji nisu subvencionirani od strane države, subvencioniranje međumjesnog autobusnog prijevoza umirovljenika uz plaćanje 20% od redovne cijene, te najnovije pružanje palijativne skrbi i izgradnja Centra palijativne skrbi u sklopu OB Tomislav Bardek Koprivnica, na području naše županije.

– Kako je tema tribina, Reforma obiteljskih mirovina koje stupaju na snagu 1.siječnja 2023 godine, s osvrtom na paket mjera Vlade RH, kojim se ublažava financijsko situacija najugroženije skupine  građana, a većinu čine umirovljenici i osobe starije životne dobi,  pozvani su svi umirovljenici odnosno osobe koje trebaju informacije i pomoć u vezi ostvarivanja prava po ovoj temi.

S obzirom da su ove teme od životnog značaja za nas umirovljenike, a povodom obilježavanja Međunarodnog dana starijih osoba 1. listopada 2022. godine, u cilju informacija o poduzetim aktivnostima Savjeta za umirovljenike i starije osobe,  organizirali smo  održavanje Tribina u sva 3 grada naše županije i to;

  • Križevci 09.2022, u 10 sati  –  UDRUGA MATICE UMIROVLJENIKA

KRIŽEVCI,  Ul. Josipa Buturca 1.

  • Koprivnica 1.10.2022, u 9,30 sati – UDRUGA MATICE UMIROVLJENIKA

KOPRIVNICA, Frana Galovića 4.

 

  • Đurđevac 10.2022.u 10 sati   –  DOM MLADEN MARKAČ

ĐURĐEVAC, Grkinska ul. 47.

Tema savjetovanja:

  • REFORMA OBITELJSKIH MIROVINA, S OSVRTOM NA PAKET MJERA RH

Prezentira: Šemper Željko, član Savjeta za umirovljenike KKŽ

 

U nadi, a nada uvijek postoji, da ćemo i ove teškoće s kojima se susrećemo nekako preživjeti, još jednom Vam čestitam Međunarodni dan starijih osoba 1. listopada 2022, da ga provedete u sreći i zadovoljstvu u krugu svojih obitelji i svojih najmilijih.

                                            Predsjednik Savjeta za umirovljenike i starije osobe KKŽ

Željko Pintar

Skip to content